En resa från slitna till nya original
Förnya och bevara
När Pär och Jenny köpte sitt hus i Västerås, ett renoveringsobjekt från 1978, var det tydligt att husets originalfönster hade sett sina bästa dagar. De var slitna, höll inte tätt och var svåra att stänga. Inspirerade av en husvisning de varit på, drömde de om ett stort fönster från golv till tak i vardagsrummet och kunde inte släppa tanken på att förverkliga denna vision i sitt nya hus.
Husets gamla fönster var parkopplade med spröjs, vilket gjorde dem svåra att rengöra. Därför var paret eniga när det äntligen var dags att påbörja ett fönsterbyte: inga spröjs på de nya fönsterna. Andra önskemål Pär och Jenny hade var bättre ljusinsläpp med helglasade altandörrar och säkerhetsglas för inbrottsskydd och personsäkerhet. De såg också fram emot förbättrad isolering och minskat buller.
Ett fönster på 260 kg (!)
Pär och Jenny berättar att de valde fönsterleverantör och fönstermodell med omsorg. De blev rekommenderade Elitfönster som fönsterleverantör och hittade sedan snabbt hem i fönsterfamiljen Elitfönster Original Trä 100 som är gjorda av högklassigt trä rakt igenom.
— Mörka laserade träfönster tyckte vi passade bäst till husets originalfasad. Vi ville undvika plast- eller aluminiumkarmar som vi ansåg skulle förstöra husets karaktär, säger Pär.
Standardmått användes för alla fönster, men bygglov och limträbalkar krävdes för det stora spektakulära fönstret på 6 kvadratmeter, som inte var helt enkelt att installera, berättar paret.
— Fönstret, som vägde hela 260 kilo, krävde sex personer att bära på plats då det var för trångt för kranbilen att komma åt, säger Pär.
Fönsterbytet tog cirka ett år och delades upp i två omgångar för att matcha övrig invändig renovering. Pär och Jenny ville gärna skippa trälist på insidan av karmen, vilket krävde en hel del jobb med spackling av profiler. Men det var det klart värt, konstaterar paret.
Genomtänkta val
Pär och Jenny valde att sätta in fasta fönster på vissa platser där det tidigare funnits öppningsbara fönster, men som sällan användes. På så sätt förbättrade de ljudreduktionen och isoleringen ytterligare. Och för att säkerställa en god luftcirkulation valde de att i stället installera ventiler i dessa fönster. De bestämde sig också för att installera persienner i sovrummen och markiser där solen låg på.
Nöjda med både form och funktion
Att byta fönster är en klok investering som inte bara är bra för miljön, utan även sparar pengar och förbättrar inomhuskomforten. Och Pär och Jenny har redan märkt av dessa fördelar. De har noterat en tydlig minskning i energiförbrukningen samt bättre ljudisolering. Pär och Jenny berättar vidare att de är mest nöjda med ljusinsläppet från det stora fönstret och de nya altandörrarna.
— Huset känns uppdaterat men behåller samtidigt sin ursprungliga karaktär, vilket är väldigt viktigt för oss. Grannar och besökare har också kommenterat positivt, särskilt det stora fönstret i vardagsrummet, säger Jenny.
Att Pär och Jenny har ett stort intresse för design syns väl i huset.
— För oss är det viktigt att vi verkligen tycker om de saker vi tar in i vårt hem. Vi gillar färg, och lägger ner mycket tid på att söka upp rätt saker som vi tycker funkar ihop, fortsätter Pär.
Deras omtanke för miljön ger sig också till känna i hemmet.
— Det mesta vi köper är secondhand, för att spara på miljön, säger Jenny.
För andra som funderar på att byta fönster i äldre hus, är parets tips att tänka på både estetik och praktiska behov. Ge planeringen tid och sök inspiration från olika källor samt besök hus som redan har de fönster du överväger. När paret får frågan om det är något de skulle ha gjort annorlunda om de hade möjlighet att göra om projektet, är svaret tydligt.
— Nej, faktiskt inte. Vi är helnöjda.